Perunkirjoituksen voi tänä päivänä tehdä joko itse tai käyttää ammatitilaisen apua. Monet palvelut tarjoavat nykyään myös vaihtoehtoa toteuttaa perunkirjoitus netissä täysin itsenäisesti vaikkapa omalta kotisohvalta.

 

Tässä artikkelissa vertailemme perunkirjoituksen toteuttamista ammattilaisen kanssa ja perunkirjoituksen tekemistä itsenäisesti netissä.

Perunkirjoituksen tekemisen ammattilaisen avulla ja sen tekemisen itse netissä vertailuun vaikuttaa useita tekijöitä. Alla on yhteenveto plussista, miinuksista ja hintaeroista näiden kahden vaihtoehdon välillä Suomessa:

Perunkirjoitus ammattilaisen kanssa

Plussat

  1. Asiantuntemus: Ammattilaiset, kuten lakimiehet ja tilintarkastajat, tuntevat perunkirjoituksen prosessin perusteellisesti ja voivat varmistaa, että kaikki tarvittavat vaiheet toteutetaan oikein.
  2. Ongelmanratkaisu: Ammattilaiset voivat auttaa ratkaisemaan mahdolliset oikeudelliset ongelmat tai perinnönjakoon liittyvät kiistat.
  3. Ajan säästö: Ammattilaiset voivat hoitaa kaiken perunkirjoitukseen liittyvän puolestasi, säästäen sinulle aikaa ja vaivaa.
  4. Tarkkuus: Ammattilaiset tekevät tarkkoja laskelmia ja varmistavat, että tarvittavat asiakirjat ovat oikein laadittuja.

Miinukset

  1. Kustannukset: Ammattilaisen palkkiot voivat olla korkeat, ja kokonaiskustannukset riippuvat perunkirjoituksen monimutkaisuudesta.

Perunkirjoitus itse netissä

Plussat:

  1. Kustannussäästöt: Perunkirjoituksen tekeminen itse voi säästää rahaa, koska et maksa ammattilaisen palkkioita.
  2. Oman aikataulun hallinta: Voit suorittaa tehtävät oman aikataulusi mukaan ja välttää odottamisen ammattilaisen ajanvarauksen suhteen.

Miinukset:

  1. Oman asiantuntemuksen puute: Perunkirjoituksen prosessi voi olla monimutkainen ja vaatii tarkkuutta. Virheet voivat johtaa ongelmiin ja viivästyksiin.
  2. Aikaa vievä: Perunkirjoituksen tekeminen itse voi olla aikaa vievää ja vaatii paljon tutkimustyötä.
  3. Riski virheistä: Ilman ammattilaisen asiantuntemusta on suurempi riski tehdä virheitä ja jättää jotain tärkeää huomaamatta.

Hintaero

Hintaero perunkirjoituksen tekemisen ja ammattilaisen avulla sekä sen tekemisen itse netissä riippuu paljolti perunkirjoituksen monimutkaisuudesta ja omasta aikaresurssistasi. Ammattilaisen palkkiot voivat vaihdella huomattavasti, ja ne ovat yleensä korkeammat monimutkaisissa tapauksissa. Perunkirjoituksen itse tekeminen voi säästää palkkiot, mutta se vaatii aikaa ja voi olla riskialtista, jos et tunne prosessia hyvin.

On suositeltavaa ottaa huomioon perunkirjoituksen monimutkaisuus ja omat taidot ja resurssit ennen päätöksen tekemistä. Jos perunkirjoitus on yksinkertainen, voit harkita sen tekemistä itse netissä, mutta monimutkaisemmissa tapauksissa ammattilaisen apu voi olla perusteltua. Vertaile tarvittaessa ammattilaisten tarjouksia saadaksesi selkeän kuvan kustannuksista.